Mikrobiologia przemysłowa (biotechnologia mikrobiologiczna) zajmuje się zastosowaniem wiedzy mikrobiologicznej i
inżynieryjnej w procesach przemysłowych z zastosowaniem mikroorganizmów (takich jak bakterie, grzyby, glony, pierwotniaki i wirusy) lub komórek roślin i zwierząt do produkcji użytecznych dóbr konsumpcyjnych lub półproduktów procesowych.
W czasie kursu poznasz mikroorganizmy, które wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu. Dowiesz się jak i gdzie je izolować, jak je identyfikować, oraz jak optymalizować proces biosyntezy użytecznych dla przemysłu substancji. Poznasz wszystkie etapy procesu biotechnologicznego, które prowadzone są z wykorzystaniem mikroorganizmów. Będziesz zaskoczony jak w wielu aspektach Naszego życia wykorzystujemy bioprodukty syntetyzowane przez mikroorganizmy.
Kurs został opracowany w ramach realizacji projektu ZUT 4.0–Kierunek: Przyszłość realizowanego na podstawie zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju umowy o dofinansowanie: nr POWR.03.05.00–00–Z205/18
- Teacher: Anna Żywicka